Mezuniyet Sonrası İş, Askeriye ve Akademik Kariyer
Nisan 2021
Günümüzde üniversite eğitimi alan genç sayısı geçmişe oranla katlandığı için bu durum beraberinde bazı sorunlar getiriyor. Sadece üniversite diploması hayat için yeterli olmadığı gibi bazı yüksek öğretim kurumları gençlerin en değerli yıllarını, umursuzca bir fayda vermeden feda edebiliyor.
İnsan; her şeyden önce ne istediğine ve neye ihtiyacı olduğuna karar vermelidir. Kimilerine göre kolay gözüken işler bazıları için ömür boyu mutluluk getirebilir veya yanlış meslek tercihi ömür boyu acı bir tecrübe yaşatabilir.
Bu durumlara önceden değinmemin sebebi aslında meslek tercihinin çok boyutlu olması ve değişime açık olmasıdır. Misal, 60-70 yaşında farklı bir işe girişip başarılı olan insanlarda bulunmaktadır.
Asıl değinmek istediğim konu ise üniversite eğitimi ve sonrası, yani diyelim teknik veya beceri gerektiren bir alanda 4 yıllık lisans eğitimi aldınız ve mezun oldunuz. Bu mezuniyet sonrası genelde tercih edebileceğiniz 3 yol bulunmaktadır.
- İlki: Mezun olmadan önce yada mezuniyetten hemen sonra edindiğiniz bağlantılar, referanslar (veya torpil :) ile direk iş hayatına girişmektir. En doğru, kolay olan yol gibi gözüksede belli karaktere sahip insanlar için bu seçenek doğrudur. Fakat diğer seçeneklerinde avantajları bulunmaktadır. (Not: Kamu ve Özel Sektör benzerdir ama kamu daha rahattır.)
- İkincisi: Genelde ekonomik kriz yaşanması ülkemizde normal olduğu için iş bulmak zorlaşabiliyor. Bu durumda zorunlu askerlik hizmetini aradan çıkarmak isteyenlerde oluyor. Ama "Askeriye" aslında bir fırsattır. Eğer kişilik olarak askerliğe elverişli yani dakik, disiplinli, sert biriyseniz ve askerlik mesleği size yapılabilir bir meslek olarak gözüküyorsa, üniversite mezuniyeti sonrası uzun dönem yedek subay olarak askerliği tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda itibarlı ve refah açısından tatminkar bir meslektir, hayat anlayışıdır. (Polislik, Sahil güvenlik gibi mesleklerde askeriye şartlarına benzerdir.)
- Üçüncüsü: Üniversite eğitimi size basit gelip, az çaba ile mezun olduysanız ve daha fazla bilgi öğrenmek istiyorsanız belki akademik kariyer size göre olabilir. 4 yıl lisans sonrası, 2 yıl yüksek lisans ve 2-3 yıl doktora ile araştırma görevlisi ve akedemisyen hoca olma yolunda ilerleyebilirsiniz. Bu seçenek diğer seçenekler gibi hem zor hem kolay. Düzen, disiplin ve istikrar gerektirebiliyor ve maddi açıdan muhtemelen en kötü olan seçenekte bu ama bilimsel tatmin açısından bariz en yüksek doyurucu olanda akademidir. (Fakat ülkemiz akademisyenlerinin çoğunun en zayıf yönü özel sektör, kamu iş tecrübesi olmamasıdır.)
Genel olarak toparlarsak, yoğun tempo ve baskı altında rahat çalışıp hemen maddi getiri elde etmek isteyen biri için iş hayatı(özel veya kamu) daha mantıklı iken, sert, disiplinli insanlar iş hayatının şartlarına tam oturamayabilir ve askeriyede daha rahat çalışma koşulları bulabilirler. Aynı şekilde bilimsel yöntemlerden haz duyan ve ilgilenen biri özel sektörde ziyan olabilir, askeriyede de ezilebilir. Fakat akademi yolu o kişi için hatta ülkemiz ve dünya için çok daha yararlı olabilir.
Tüm bu yönlerine göre ele alıp kendimize yol çizmemiz gerekiyor. Ben iyi bir ortalama ile mekatronik mühendisliğinden mezun olup sonrasında kısa dönem Van'da askerlik yaptıktan sonra bir otomotiv şirketinde işe başladım. Tabi üniversite eğitimim dönemimde de hem stajları yapıp devamında bir enerji şirketinde çalışmıştım. Şuan yüksek lisansımın yarısını bitirdiğim için bütün seçenekleri tecrübe etmiş durumdayım ve şunu söyleyebilirim. Gerçekten size uygun olan ve sevebileceğiniz bir yolu tercih etmeniz gerekiyor. Kimisi için doktora çok eğlenceli bir süreçken kimisi için işkence olabiliyor. Aynı durum diğerleri içinde geçerli o yüzden bu konuda açık fikirli ve gerçekçi düşünmeliyiz.
Herkese iyi günler, iyi çalışmalar dilerim.
Not: Tekrar güncellenecektir.