25 Temmuz 2015 Cumartesi

Yeni Mühendis Youtube Kanalım

                                                                                                                                                  Temmuz 2015
     Merhaba arkadaşlar, çeşitli projelerimin ve bazı önemli gördüğüm videoları tek bir yerde toplamak için youtube kanalı açtım. Şimdilik kanal pek aktif değil ama ilerleyen günlerde kanalı çeşitli araştırma ve projelerle destekleyeceğim.

 
Youtube Kanalım  "Yeni Mühendis"



(Not: Şuan Nisan 2021, yıllar geçmiş durumda ve ben mesleki olarakta, akademik olarakta kendimi geliştirdim ve geliştirmeye devam ediyorum. Kanal yaklaşık 900 aboneye sahip ve 300binden fazla görüntüleme var. İlerde de hem kendi içeriklerimi hem montajladığım, kurguladığım belgesel kesitlerini kanalımda paylaşacağım.)

30 Mayıs 2015 Cumartesi

Programlama Öğrenmek

     "Programlama Öğrenmek"

                                                                                                                                           30 Mayıs 2015

       Bende birkaç yıl önce sizin gibi bu alana, yazılıma meraklı olup nerden, nasıl başlamam gerektiği hakkında en ufak bir fikrim veya bilgim yoktu. Ufak bir araştırmadan sonra "phyton" adlı programlama dilini tavsiye ettiklerini gördüm ve öğrenmeye başladım. Fakat bir yerden sonra dersler gereksiz ve saçma olduğu düşüncesiyle bıraktım. Tekrar araştırma yaptım ve yabancı bir kaynaktan "php" öğrenmeye başladım. O kaynak güzel olmasına rağmen ingilizcem yeterince iyi olmadığı için dersler zor geliyordu ve devam etmedim.

     Bu sene Mekatronik Mühendisliği 1.Sınıfa başladım ve mesleğimiz gereği programlama bilmemiz gerekiyor. Okulda programlama 1 dersi için C Dili öğrenmeye başladık. C Programlama Dili öğrenmemde sıkıntı yoktu hatta youtube'da Volkan Kılıç adlı kişinin C Dersleri var ve o derslerden de takviye yapıyordum.(Kanal gerçekten iyi,sizde derslere ordan başlayabilirsiniz)Bir yerden sonra o programlama dilide yetersiz gelmeye başladı ve tekrar araştırdım.

      İşi bilen kişiler(mesela "Bilgisayar Kavramları" Youtube) başlangıç için C Dilinin çok iyi olduğunu ve bu dili öğrendikten sonra Java / C# gibi dilleri öğrenmenin çok kolay olduğunu belirtmişler. Sonuç olarak başlangıç için tavsiyem C Dilidir ve direk youtubedan bu linkteki derslerin ilkiyle başlayabilirsiniz. Bulabiliyorsanız İTÜ ODTÜ gibi üniversitelerin ders notlarını bulun. Bol bol uygulama yapın.C derleyicisi olarak Dev C++ kullanabilirsiniz. Diğer tavsiye edilen başlangıç dilleri ise Python ve PHP. (Ek: Aktif uygulama yapmak istiyorsanız arduino programlama ve projelerine bakabilirsiniz. Robotistanda arduino başlangıç setleri bulunmakta: https://www.robotistan.com )

      C Dilini iyi şekilde öğrenmek yaklaşık 2-3 ayınızı alır ve devamında C++ , Java , C# sırasıyla çok kullanılan dilleri 2-3 ayda kolayca öğrenebilirsiniz. Hatta iyi seviyeye gelince iOS, Android gibi platformlara uygulama geliştirerek para kazanmaya başlayabilirsiniz.
   
      Bir sonraki yazımda C Programlama diline başlangıç için bir klavuz hazırlayacağım. Umarım yararlı bir yazı olmuştur.

(Not: 2021 Nisan ayında eski bu makalemi gördüm ve güncelledim. 6 yıl önce yazarken birkaç hata ve yazım yanlışı yapmışım ama genel olarak bilgilerim doğru. Hala C ve Phyton en iyi yazılım başlangıç dilleri ve ingilizcenizi geliştirmenizide öneririm. Arduino setleri ile programlayı araç, akıllı projeler ile uygulamalı yapabilirsiniz.)

7 Mayıs 2015 Perşembe

Moore* ve Ötesi - Yeni Nesil İşlemciler



Moore* ve Ötesi
-Yeni Nesil İşlemciler-

                                                                                                                                              7 Mayıs 2015

      Intel,Samsung,TMSC gibi işlemci üretiminde önemli yere sahip şirketlerin etkisiyle,işlemci teknolojileri gün geçtikçe dahada fazla gelişiyor,peki işlemcinin temeli olan transistörler artık küçültülemediğinde yani silisyum ile transistör üretimde doğal sınır olan 2-4nm sınırına gelindiğinde ne olacak?

     Moore Kanuna*(Öngörüsüne) göre; mikroişlemci içerisindeki transistör sayısı en geç 2 yılda bir 2 katına çıkacaktır.Buna paralel olarak maliyetler ya değişmeyecek yada azalacaktır.1965 yılında bir dergiye verdiği röportajda bunu belirten intel'in kurucu ortağı Gordon Moore'un bu tahmini günümüze kadar büyük çoğunlukla geçerli olmuştur fakat kendisi 2005 yılında bir söyleşide tahmininin kısa bir süre içinde geçerliliğini yitireceğini belirtmiştir.Uzmanlar ise işlemcinin temel maddesi silisyuma alternatif bulunmaz ise Moore yasasının 2020'ye kadar geçerli olacağını belirtilmektedir.

      Üretim geometrisini küçültmenin yani transistör boyutlarını ufaltmanın temelde 2 yararı vardır. Mikroişlemci içerisinde daha az alana daha fazla transistör yerleştirmeye imkan verir. Böylece işlem gücü kapasitesi artar ve transistörler daha az voltajla çalışabilir.Aynı zamanda akım kaçakları önlenerek güç tüketiminde tasarrufta sağlanır. Sonuç olarak üretim geometrisindeki gelişmeyle işlemciler daha güçlü ve daha az enerji tüketecek şekilde üretilebilir.

      Peki  neden 4 nm işlemci üretim geometrisinde sınır? Bunun sebebi silisyum ile transistör üretiminde boyutlar küçüldükçe kuantum etkileşimlerin artması buna bağlı olarak kısa devrelerin oluşmasıdır. Bunun çözümü olarak  görülen temelde 4 yol vardır.

 

-Optik Elektronik İşlemciler(Elektronlar yerine fotonlar kullanılarak daha hızlı işlemcilerin yapılması)
-Karbon Nanotüp Transistörlü Bilgisayarlar
-Kuantum Bilgisayarlar
-Paralel Hesaplama(Çekirdek sayısını arttırmak)(Günümüz telefonları*)


       Bu çözümlerden kısa vadede tek yapılabilir olanı paralel hesaplama yöntemi ile çekirdek sayısını arttırmaktır keza günümüz işlemci üreticileri de bu yolu seçerek 8-12-16 çekirdeğe kadar işlemci yongasetleri tasarlıyor ve yazılım üreticilerinde bu değişime adapte olması hedefleniyor. Uzun vadede ise karbon nanotüp transistör içeren bilgisayarlar umut veriyor. Standford Üniversitesindeki araştırmacıların, karbon allotropu olan grafenler kullanarak oluşturulan 178 transistörlü işlemcisi, intel'in 1971'de geliştirdiği ilk mikroişlemci ile rekabet edecek düzeyde. Fakat ticari olarak üretilip,kullanılmasının önünde daha çok yol var. Yinede önümüzdeki 10 yıl içerisinde elektronikte devrim yaratacak yeni gelişmelerin yaşanması muhtemel.


Intel Kurucu Ortağı Gordon Moore


Kaynakça: 
Bilim ve Teknik sayı 533-539-552-553
CHIP (12/2013)
wikipedia.org
elektrikport.com

NOT: 2015te hazırladığım makaleyi 2021'de tekrar gördüm. Genel olarak hala doğru. Birkaç imla hatası düzeltilmiştir. :)

Yurtdışı Yüksek Lisans Rehberim

Ön Not: Eğer devlet burslusu olarak yurtdışı yüksek lisans, doktora öğrenimi görmek istiyorsanız YLSY'yi araştırmanızı tavsiye ederim. ...